Klima arıyorsan site site dolaşma! Enuygunklima.com’da piyasadaki tüm fiyatları karşılaştır, en ucuz fiyatı tek tıkla bul, hemen sipariş ver.
Dünyaca Ünlü Markaların Klimaları Enuygunklima.com’da. Yüksek Enerji Tasarufuna Sahip Tüm Klima Modellerini Hemen Keşfedin! Ücretsiz Keşif Hizmeti. Az Enerji Tüketimi. Koruyucu Bakım. Uzun Ömürlü Klimalar. Kampanyası devam eden klima markaları: Daikin Klima, Baymak klima, Demirdöküm klima, Samsung klima, Bosch klima, Regal klima, Arçelik klima, Sinbo klima, Airfel klima, LG klima, Hotpoint klima, Vaillant klima, Electrolux klima, VESTEL klima, Eca klima, Beko klima, Tronic klima, Vessen klima, Delonghi klima, Viessmann klima, Mitsubishi klima, Finlux klima, Hello Kitty klima, Altus klima, Carpex klima, Ariston klima, Indesit klima, Toshiba klima, Fakir klima, Profilo klima, Grundig klima, Sigma klima, King klima
İklimlendirme teknolojilerinde bir devrim olan klimalar, hem ısıtma hem de soğutma özelliklerine sahip olmaları sayesinde diğer birçok iklimlendirme ürününün yerini almıştır. Birçok markanın oldukça geniş ürün portföyü içerisinden, her türlü kullanım koşuluna uygun klima bulmanız mümkündür.
Klima, yaz aylarında kapalı ortamları soğutmasının yanında kış aylarında da sıcak hava üfleyerek ortamın ısınmasına yardımcı olur. Klima alırken öncelikle kullanılacağı ortama uygun bir ürün seçmek gerekir. Klimadan yüksek verim alabilmek için ortamın metrekaresi, ısıtması ya da soğutması istenen bölgenin açısı ve mesafesi iyi belirlenmelidir. Klima seçiminde, mekanın boyutuna göre bir tercih yapılarak hem daha az enerji harcanabilir hem de daha konforlu bir iklim sağlanabilir. Ortam ısısına duyarlı, akıllı bir klima seçmek de manuel kontrole gerek bırakmadan dengeli bir hava sıcaklığı yakalanmasına yardımcı olur.
Klimaların enerji sınıflandırması COP (Coefficent of Performance) değerine göre ölçülmektedir. Bu değer, klimanın kullandığı elektriğin yaydığı ısıya oranını temsil eder. COP değeri 3.21 ve üzeri olan klimalar A sınıfı olarak adlandırılır ve yaydığı ısıyla orantılı olarak çok daha az enerji harcarlar. A sınıfı klimalar performanslarına göre A+ ya da A++ olabilir. Hem tüketici hem de doğa dostu bir klima seçmek için A enerji sınıfında bir klima tercih etmek önemlidir. Enerji tasarrufu sağlayan bu ürünler, hem elektrik maliyetini düşürür hem de doğayla daha uyumludur. Bu nedenle klima alırken daha az elektrik harcayan bir model seçmek için enerji sınıfına dikkat etmek gerekir.
Klima tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır. Düşük enerji ile yüksek verim sağlaması, sessiz çalışma modunun bulunması, havayı filtreleyerek ortam havasının temiz kalmasını sağlaması, mekandaki havayı kurutmaması, geniş bir üfleme açısının olması, doğru bir klima tercihinin en önemli özellikleri arasında yer alır. Bununla birlikte eğer klima her mevsim kullanılmak isteniyorsa hem soğutma hem de ısıtma özelliği olan bir model seçmek gerekir. Özelikle sıcak yaz aylarında klimadan daha fazla verim alabilmek için soğutma derecesinin yüksek olması ve turba özelliğinin bulunması da önemlidir. Klimanın temizlenebilen bir filtreye sahip olması da daha kaliteli ve temiz bir hava sunmasını sağlar. Ek olarak, ürün uzun süreler çalıştırılacaksa akıllı teknolojisi ile ortam ısısını algılayarak, ısı değişimine göre çalışan bir klima seçmek, elektrik maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur.
Klima satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri kaç metrekarelik bir soğutma ve ısıtma kapasitesinin olduğudur. Bunun doğru belirlenmesi için klimaların BTU (British Thermal Unit) değerine dikkat edilmesi gerekir. BTU değeri, ürünün belirli bir zaman aralığı içinde ortamdan taşıyabileceği ısı miktarını temsil eder. Mekanın metrekaresi arttıkça, klimanın saat/BTU değeri de artar. Klima tercihi yaparken yüksek verim alabilmek için klimanın monte edileceği mekanı metrekare açısından doğru ölçümlemek ve uygun BTU kapasitesinde bir ürün seçmek gerekir. Bu değerlendirmeler yapılırken, mekanın direkt güneş ışığı alıp almadığı, ısı yalıtımının iyi olup olmadığı gibi belireyici ek koşullar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Bir klimanın kaliteli olup olmadığı tüketicinin ihtiyaçlarıyla doğru orantılıdır. Daha küçük mekanlar için kaliteli sayılabilecek bir ürün daha büyük ve ısı yalıtımı iyi yapılmamış bir mekan için düşük verimli olabilir. Bu nedenle klima satın almadan önce ortamın tüm özellikleri göz önünde bulundurulmalı ve modeller arasında buna göre tercih yapılmalıdır. Mekan koşullarına uygun olmayan bir klima, yüksek segmentte olsa bile tüketici için kalite standartlarını sağlamayabilir. Bu özellikler doğru bir şekilde belirlendikten sonra sessiz, çevre dostu, düşük enerji ile yüksek verim sağlayan ve ortamın havasını temizleyerek sağlık açısından uygun olan bir ürün seçmek, uzun vadede kullanıcı memnuniyetini artırır.
Klimaların birçok farklı ısı modu bulunmaktadır. Bu modlar, ortam ısısının uygun şekilde ayarlanmasını sağlayan değerlerdir. Klimanın soğuk ve sıcak ayarı doğru yapıldığında, hem sağlıklı bir iklim sağlanır hem de enerji maliyetleri önemli ölçüde azaltılabilir. İnsan sağlığı açısından ortam sıcaklığının 20 ile 26 derecede olması önerilmektedir. Bu aralıkta doğru ısının belirlenmesi, ortamın büyüklüğüne, iklim özelliklerine, mekanın ısı yalıtımına ve mekanda bulunan kişi sayısına göre değişkenlik gösterir. Isı yalıtımı iyi olmayan ve kalabalık ortamlarda 20 derece bile yeterli serinliği sağlamayabilmektedir. Bu nedenle klimanın derecesi belirlenmeden önce ortamın gereklilikleri iyi tespit edilmeli ve derece buna göre ayarlanmalıdır. Aksi halde yaz ayarında sürekli 18 dereceye ayarlanan klimalar, hem çok daha fazla enerji harcadıkları için elektrik yakımını artırır hem de hastalıklara neden olabilir.
Klimanın sessiz çalışması, mekan konforu açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle kaliteli bir gece uykusu için ortamda bulunan klimanın sessiz olması gerekir. Bununla birlikte ofis ortamlarında da klimanın sessiz çalışması çok önemlidir. Bu nedenle doğru bir klima tercihi için ürünün çalışma anında ne kadar ses çıkardığına dikkat etmek gerekir. Klima sesi dBA seviyesi ile ölçülür. Bu seviye, cihazın desibel oranını belirtir. Klimanın desibel seviyesine bakılırken hem iç ünite hem de dış ünitenin dBA seviyelerine dikkat etmek gerekir. 20 dBA ve altı çok sessiz klimaları temsil ederken, 40 dBA ve üstü yüksek sesli olarak kabul edilir. 20 ile 30 dBA seviyesindeki klimalar, günlük kullanımda konforlu bir ortam sağlar. Doğru desibel seviyesi, klimanın kullanılacağı mekana göre farklılık gösterebileceğinden tercih yapmadan önce ortam koşullarının iyi belirlenmesi önemlidir.
Klima seçerken en çok dikkat etmeniz gereken nokta, klimayı nasıl bir ortamda ve hangi şartlar altında kullanacağınız olmalıdır. Bu şartları göz önünde bulundurarak yapacağınız bir tercih, klimadan alacağınız verimi artırır, klimanızın ömrünü uzatır. Ayrıca enerji tüketimi de hissedilir bir oranda düşük olur. Eğer klimanızı gün içerisinde 6-10 saat gibi uzun süreler boyunca kullanacaksanız, daha yeni bir teknolojinin ürünü olan inverter klimaları tercih etmenizde fayda var. Bu ürünler, istenen sıcaklığa ulaştıklarında otomatik olarak dururlar ve uyku moduna geçerler. Bu sayede hem kullanımları daha pratik hem de enerji tüketimleri daha az olur. Uzun süre kullanmak yerine birkaç saat kullanacağınız bir ürün arıyorsanız standart, diğer bir ifadeyle on-off klimaları tercih edebilirsiniz. Bu modeller, ayarlanan sıcaklık değerine ulaşıldığında otomatik olarak kapanma özelliğine sahip değildirler. Açma ve kapamanın manuel olarak yapıldığı bu ürünler, fiyat bakımından inverter klimalara göre daha uygundur. Klimanızı kullanacağınız mekan da klima seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yer alır. İklimlendirme yapacağınız mekan küçükse buna bağlı olarak satın alacağınız klima da küçük olmalıdır. Salon, amfi gibi büyük mekanlar için ise daha büyük boyutlara sahip salon tipi ürünler tercih edilebilir. Ayrıca, bir diğer klima türü olan mobil klimalar, taşınabilir olmaları sayesinde farklı mekanlarda kullanılabilirler.
Klima seçerken göz önünde bulundurmanız gereken, aynı zamanda klimanın fiyatını da etkileyen unsurlardan biri de klimanın enerji tüketimidir. Tüketilen enerji miktarına göre klimalar farklı sınıflarda üretilirler. En az enerji tüketenler A++ modellerdir, A++ modelleri A+ ürünler takip eder. A sınıfından G sınıfına doğru gidildikçe klimanın enerji tüketimi artar, verimliliği düşer. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte E, F ve G sınıfı klimalar kullanımdan büyük oranda kalkmıştır. Bugün, en düşük verimliliğe sahip ürünler olarak D sınıfı modeller göze çarpıyor. Enerji maliyetlerini değil, ürün fiyatını dikkate alarak tercih yapmak isteyenler, diğer modellere göre daha düşük fiyatta olan D sınıfı klimaları tercih edebilirler. Klimanın inverter mı yoksa on-off mu olduğu da enerji tüketimini belirleyen faktörlerden biridir. Inverter klimalar alternatif akım ve doğru akım arasında dönüşüm yapıp, kompresör basıncını değiştirerek enerji tüketimini minimumda tutabilirler.
Klimaların zararlı olduğu fikri yanlıştır. Eğer doğru şekilde kullanılırlarsa ve düzenli olarak bakımları yapılırsa klimaların insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Klimaların hastalığa neden olmalarının sebebi bakımlarının düzenli olarak yapılmamasıdır. Dış ortamdan aldıkları havayı soğutarak veya ısıtarak iç mekanın iklimlendirmesini yapan klimaların içerisinde, havadaki partikülleri, mikroorganizmaları ve diğer tozları süzen filtreler bulunur. Belirli zaman aralıklarında bu filtrelerin değiştirilmesi gerekir aksi halde filtrelerde biriken mantar, polen ve bakteriler hastalığa sebebiyet verebilirler. Bu hastalıklar soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar olabileceği gibi boğazda ve burunda tahriş de olabilir. Klimaların insan sağlığına zarar vermesine neden olan bir diğer etmen de yanlış klima tercihidir. Odanın boyutuna kıyasla yüksek kapasiteye sahip olan ürünler, ortam ısısını ani olarak değiştirebilirler. Bu da ortamda bulunan kişilerin akut nezle ve soğuk algınlığına yakalanmalarına sebep olabilir. Ayrıca, klimadan çıkan soğuk havaya doğrudan ve uzun sürekli maruz kalmak da tutulmalara ve soğuk algınlığına neden olabilir.
Bu kararlardan sonra enerji verimliliği, çalışma sıcaklık aralığı, nem alma, sessizlik, montaj, garanti, marka ve tabi fiyat olarak diğer faktörler gözetilerek seçim yapılır. Hangi faktörlerin öncelikli olacağı kişiye ve kullanım alanına göre değişecektir. Örneğin bir alerji durumu söz konusu ise iyonizer özelliği en önemli faktör olabilir. Servis yaygınlığı her zaman kendi başına çok önemlidir. Montaj beklememek ve daha ucuz fiyatlar açısından klimanızı Türkiye’de satışlarının en yoğun dönemi olan haziran, temmuz, ağustos ayları dışında almanız tavsiye edilir. Yeni klima modellerinin piyasaya çıktığı ilkbahar ayları iyi bir zamanlama olabilir.
Uygun kapasitenin belirlenmesi için kurulum yapılacak alanın uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğini ölçmenizde fayda var. Bu ölçümler gereken kapasitenin doğru bir şekilde hesaplanması için kritik öneme sahiptir. Uygun kapasite belirlendiğinde klimanın daha verimli çalışmasına ve enerjiyi boşa harcamamasına yardımcı olacaktır.
Oda Büyüklüğü (m²) | Yaklaşık BTU Değeri |
10 – 18 m² | 9.000 BTU |
18 – 26 m² | 12.000 BTU |
26 – 40 m² | 18.000 BTU |
40 – 52 m² | 24.000 BTU |
52 – 92 m² | 42.000 BTU |
92 – 100 m² | 45.000 BTU |
Tabloda bulunan BTU cinsinden klima kapasiteleri yaklaşık değerlerdir. Bu değerler bulunduğunuz bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Tam ve net değerler elde etmek için iklimlendirme uzmanına keşif yaptırılması önerilmektedir.
Duvara Tipi Klima üniteleri bir duvar üzerinde yüksek bir seviyeye montajı yapılır ve yatak odaları, oturma odaları, ofisler, sunucu odaları ve dükkanlar gibi daha küçük alanlar için idealdir. Odayı eşit bir hava akışıyla sağlayabilecek bir konumda monte edilirler. Duvar üniteleri son derece sessizdir ve çoğu kişi ünite açıkken kolayca uyuyabilir. Duvar tipi klimalar yaklaşık 8500 ile 30000 BTU aralığında kapasiteye sahiptirler.
Portatif, seyyar, taşınabilir ya da ayaklı klima olarak da adlandırılan mobil klimaların kullanımı nasıldır? Adından da anlaşılacağı gibi diğer klimalar gibi sabit değildirler. Genellikle tekerlekli olan portatif klimaları istediğiniz yere götürerek hızlıca, detaylı kurulum gerektirmeden çalıştırabilirsiniz. Herhangi bir dış ünitesi olmayan ayaklı klimaları bir pencere yakınına koyarak, içerisinden çıkan pencere aparatı ile hava tahliye hortumunu dış ortama uzatmanız yeterlidir. Çok büyük alanlar için uygun değildir ve genellikle 9000 ve 12000 BTU aralığında kapasiteye sahiptir.
Restoranlar, oteller, ofisler gibi büyük metrekareli alanlarda tercih edilen klima üniteleridir. Düşük enerjiyle yüksek performans sağlaması, aynı zamanda gürültü seviyesi düşük olması tercih sebeplerinden biridir. Salon tipi klimalar 24000 ve 60000 BTU aralığında büyük kapasitelere sahiptir.
Tavana montajı olabilen en yaygın kaset tipi klimalardır. Ofislerde, mağazalarda asma tavana gizleyerek kullanımda yerden tasarruf etmeyi sağlayan en uygun ünitelerdir. Eşsiz avantajına sahip olan kaset tipi klimalar dört farklı yönde serin veya sıcak hava üfler. Tek merkezi olarak tavana monte edilen klima, tüm odaya dengeli soğutma sağlayabilir veya daha büyük alanlar için birden fazla ünite kullanılabilir. Kaset tipi klimalar 12000 BTU ve 48000 BTU aralığında kapasiteye sahiptirler.
İster eviniz için ister ofisiniz için klima seçecekseniz göz önünde bulundurulmanız gereken en önemli etken elektrik sarfiyatıdır. Seçeceğiniz klima yüksek elektrik tüketimi yapıyor olabilir. Bu nedenle klima seçimi yaparken enerji verimliliği büyük önem taşıyor. Eski klima teknolojilerine sahip klima yerine, son zamanlarda elektrik tüketiminde %30’luk düşüş sağlayan inverter teknolojisine sahip klima tercih edilebilir.
İnverter, sıcaklığı sürekli ayarlamak ve kompresör motorunun hızını kontrol etmek için kullanılır. Bir mikro denetleyici, her ortamın hava sıcaklığını ölçebilir ve buna göre kompresörün hızını ayarlayabilir. Böylece hem motor ömrü uzar hem de motorun çalışmasındaki elektrik tüketimini düşürür. İnverter klima, sabit hızla çalışan klimalara göre daha pahalıdır, ancak enerji tasarrufu ile bu denge kısa sürede sağlanır ve düşük maliyetli ısıtma ya da soğutma gerçekleşir.
Klima seçimi yaparken evinizin ya da ofisinizin hava kalitesini artıracak özellikleri de düşünmek gerek. Genellikle klimalar, tozu toplayan örgü şeklinde bir filtreye sahiptirler. Ancak bazı klimalar dahili iyonizer sayesinde havanın kalitesini artırmaya yardımcı olur. İyonizer, sağlığa zararlı partiküllerin ve alerjenlerin giderilmesinde katkıda bulunurken, ortamdaki kaliteli hava sayesinde solunum problemleri gibi sorunları en aza indirir. Ayrıca düzenli olarak bakım ve temizliğinin yapılması soluduğumuz havanın kalitesini artırarak daha ferah ve konforlu bir ortamda olduğumuzu hissettirecektir.
Herhangi bir iklimlendirme ünitesinde havayı, toz, koku ve mikroorganizma vb. maddelerden temizleyen filtreler vardır. Bununla birlikte, mevcut konfor ve hijyen ihtiyaçlarını da bazı ünitelerin iyonizer ile beslenmesiyle mümkün olmaktadır. İyonlaştırıcı, şu anda dünyadaki en gelişmiş hava temizleme teknolojilerinden biri olan ek bir filtredir. Soğuk iyonlaştırıcı, pozitif ve negatif iyonları serbest bırakır, böylece odadaki kötü kokuları dezenfekte ederek ve azaltır. Ayrıca ortamdaki tozu, polen ve alerji yapıcı küçük parçacıkları toplar. İyonizer klimalar aynı zamanda güvenli, sağlıklı ve dinlendirici bir ortam yaratmak için negatif iyon üretir.
Klima, yaz aylarında serinlemek ve kış aylarında ısınmak için evlerin vazgeçilmez cihazlarından biridir. Ancak, klima…
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için en ideal çözümlerden biri klima kullanmaktır. Ancak, klima alırken birçok…
Klima, günümüzde artık lüks bir ürün olmaktan çıktı. Hemen hemen her ev ve mekanda karşımıza…
Klima, sıcak havalarda serinlemek ve konforlu bir ortam yaratmak için hayatımızda önemli bir yere sahip.…
En uygun klimaların listesi her yıl değişebilir, ancak 2023 yılında en çok tavsiye edilen klimalar…
Enuygunklima.com sitesi olarak, 2023 yılında en popüler klimaları araştırdık ve en çok tercih edilen markaları…