En tasarruflu klima hangisi ?
Kış aylarında ısınmak için yaz aylarında da serinlemek için birçok kişi klimayı tercih ediyor. Ancak artan elektrik fiyatları klimayı tercih edenler için fazla gelebiliyor. Diğer ısınma ve soğutma sistemleri ile karşılaştırıldığında klima tercih edilebilir mi sorusunu daha rahat yanıtlamanız için sizlere en gerekli bilgileri sunan bir araştırma yaptık.
Yaz geldi sıcaklar bastırdı klima satışları patladı. Son zamanlarda yaz aylarının daha sıcak geçmesi nedeniyle sıcaktan bunalan vatandaşlar uygun fiyatlara tasarruflu klima arayışına girdi. Peki, ucuz, uygun fiyatlara alınabilecek tasarruflu klimalar hangileridir? İşte alınabilecek klimalar…
Reklamlar Klima mı alacaksınız? | Klima Model & Fiyatları Burada
Uygun fiyatlara alınabilecek tasarruflu klimaları haberimizde sizlerle paylaştık. Yaz aylarının aşırı sıcak geçmesi nedeniyle klimalara duyulan ihtiyaç da giderek artıyor. Artık neredeyse tüm iş yerlerinde, ofislerde ve evlerde klima var. Klima almayı düşünen vatandaşlar ise hangi marka klima daha tasarruflu, 9000’lik mi 12000’lik klima mı alsam diye düşünüyor. İşte tüm merak edilen soruların yanıtlarını haberimizde sizlerle paylaştık.
Soru: Daha büyük klima daha mı iyidir?
Hayır; klima ne kadar büyükse o kadar iyi değildir. Odanın büyüklüğüyle orantısız şekilde seçilmiş boyutlarda bir klima çok daha az etkili olmanın yanı sıra enerji verimliliği açısından da ciddi sorunlar yaratır. Oda içerisindeki sıcaklık derecesini çok hızlı şekilde değiştiren, ancak nemi yok edemediği için görevini tam olarak yerine getiremeyen bir klimanın yaratacağı tatminsizliği hepimiz az çok tahmin edebiliriz. Dolayısıyla, seçimimizi yaparken aşağıdaki gibi bir tablodan yararlanmak işimizi kolaylaştıracaktır.
Oda Büyüklüğü m2 / Önerilen BTU Değeri
- 9 – 13 / 7.000
- 13 – 18 / 9.000
- 18 – 25 / 12.000
- 25 – 30 / 14.000
- 30 – 35 / 16.000
- 35 – 40 / 18.000
- 40 – 45 / 20.000
- 45 – 55 / 22.000
- 55 – 65 / 24.000
Klima Kapasiteleri (BTU) Nedir ?
Öncelikle bilinmesi ve anlaşılması gereken nokta klimaların kapasiteleridir. Klimaların kapasiteleri BTU (British Thermal Unit) birimine göre belirlenir. BTU, bir libre yani 453,6 gr suyun sıcaklığını 63° F’den (17.2222 °C) 64 °F’ye (17.7778 °C) çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır. Klimalar da birim zamandaki ısı transferi kapasitelerine yani BTU/h değerine göre sınıflandırır. Dolayısıyla BTU/h değeri yüksek bir klima, düşük olanlara göre birim zamanda daha fazla miktarda havayı ısıtabilir ya da soğutabilir. 1000 BTU/h’nun elektriksel güç yani W cinsinden değeri ise 293 W’tır. Bu hesaba göre 10.000 BTU/h kapasiteye sahip bir klimadan 10x293W=2930W elektrik harcamasını bekleriz. Ama gerçekte böyle olmaz. Çünkü klimalar birer hava kaynaklı ısı pompalarıdır yani içerdeki havanın ısısını, tıpkı buzdolapları gibi çalışarak, dış ortama pompalarlar. Bu işlemi de yaparken 1 birim elektrik enerjisi ile yaklaşık 3 birim ısı pompalama işi yapabilirler. Isıtma modunda buna COP (Coefficient of Performance), soğutma modunda ise EER (Energy Efficiency Ratio) değeri denir ve dolayısıyla 10.000 bTU/h yani 2930W olarak ısıtma/soğutma kapasitesinin şebekeden çekileceği güç 1000W civarında olacaktır. İşin teknik ve terminolojik yanı bir tarafa, yüksek BTU’ya sahip bir klima birim zamanda daha fazla havayı soğutabileceği ya da ısıtabileceği gibi, daha fazla da elektrik tüketmiş olacaktır.
Buna göre faturalarımıza yansıyan miktar da değişir. Böyle bakıldığı zaman, ortalama verime sahip klimaların tükettikleri elektrik enerjisi incelendiğinde vergiler dahil kWh bedeli 0.44 TL’den günlük 10 saat kullanım için elektrik tüketimi hesaplandığında karşımıza kabaca şu tablo çıkar.
UYGUN FİYATLARA ALINABİLECEK KLİMALAR
-
-
-
Bireysel Havalandırma Sistemleri, Havalandırma Sistemleri, Mitsubishi, Mitsubishi Electric
LOSSNAY Isı Geri Kazanımlı Bireysel Havalandırma Cihazı Duvar Tipi VL-50SR2
Bireysel Havalandırma Sistemleri, Havalandırma Sistemleri, Mitsubishi, Mitsubishi ElectricLOSSNAY Isı Geri Kazanımlı Bireysel Havalandırma Cihazı Duvar Tipi VL-50SR2
- Yüksek Verimli Taze Hava Sirkülasyonu
- İç Ortam Hava Kalitesi ve Konforunda Artış
- Düşük Ses Seviyesi
- Montaj Kolaylığı
- Düşük Enerji Tüketimi
- %86’ya Varan Isı Geri Kazanımı
- Sadece 1 Montaj Deliği ile Kolay Montaj
- 1 Motorlu 2 Fanlı Sistem
- 2 Kademeli Hava Debisi (Düşük/Yüksek)
- İlave Hava Besleme/Egzoz Borusu (opsiyonel)
- İç Ortam – Dış Ortam Ayırıcı Sürgülü Panjur
- Uzaktan Kumanda ile Kontrol
SKU: VL-50SR2
Baymak Elegant Plus 9 A++ 9000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima (Montaj Dahil) – 2000 TL
Baymak Elegant Plus 12 A++ 12000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima (Montaj Dahil) – 2350 TL
Vestel Nature Plus Buzz 12 A++ 12000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima – 2395 TL
Arçelik Ekolojik 12320 A++ 12000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima – 2565 TL
Bosch B1ZMI12100 A++ 12000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima – 2700 TL
Airfel LTXN50U A++ 18000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima – 3535 TL
Arçelik Ekolojik 18320 A++ 18000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima – 3640 TL
Samsung AR5500 AR18JSFSCWK/SK A++ 18000 BTU Duvar Tipi Klima – 4000 TL
Mitsubishi Heavy SRK 35 ZMP-S A 12000 BTU Duvar Tipi Inverter Klima – 4200 TL
Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
1-Fiyat: Klima alırken dikkat edilecek ilk husus tabi ki fiyat yani klima için ayıracağınız bütçenin belirlemesidir. Bütçe belirlerken almayı düşündüğünüz klimanın hem fiyatı hem performansı hem de uzun yıllar arıza çıkarmaması çok önemlidir.
2-Mevsim: Alacağınız Klimayı hangi mevsim için kullanacağınız çok önemlidir.Çünkü yaz için ayrı kış için kullanılacak klima değişebilir. Her iki özelliği iyi olan klimalarda var ancak bazı klimalar ısıtmada, bazıları ise soğutmada daha iyi performans gösteriyorlar.
3-Enerji: Klimanın tüketeceği enerji klima seçiminde çok önemlidir. Çünkü hem yüksek performans hem de az enerji tüketen yani az fatura ödeyeceğiniz klimaları yani şuan için A+++ enerji sınıfı klimaları tercih edin.
Ayrıca Klimalar;
Süper Inverter klimalar: -15 dereceye kadar soğutabilen enerji tasarruflu ve oldukça yaygın klimalar, Süper Invertech klimalar: Performansları oldukça yüksek olan ve akıllı klima olarak adlandırılan klimalar olmak üzere ikiye ayrılır.
4-Montaj: Çok iyi bir klima alsanız bile eğer montajı düzgün yapılmamışsa yeterli performans alamazsınız. Bu yüzden belki de en önemli husus klima montajıdır diyebiliriz. Kısaca montajda garantili ve yaygın teknik servis desteğine sahip olan firmaları tercih edin.
5-Şehir, Kullanım Alanı-Amacı : Almayı düşündüğünüz Klimanın hangi şehir, mekan ve katta kullanılacağı da önemlidir. Ayrıca klima ne kadar süre kullanılacak, kullanım alanın ölçüleri ve izolasyon durumu da diğer önemli faktörlerdir. Çünkü tüm bu değerler sizin ısınma ya da soğutma ihtiyacınızı belirleyen BTU değerini verecektir.
Soru: Hangi tip klima, nerede, ne zaman?
1 – Duvar tipi split klima: İç ve dış olmak üzere iki farklı birimden oluşan duvar tipi klimalar, en basit anlatımıyla içerideki sıcak havayı çekerek dışarı soğuk hava üfleme yöntemiyle çalışıyorlar. Sektördeki satışların yaklaşık %90’ını oluşturan bu klima tipinin alternatiflerine göre çok daha sessiz çalıştığını söylemek mümkün.
Avantajları:
- ̇İçeride yer alan parçası genelde çok daha az yer kaplar.
- Pencere tipi klimalara göre daha sessiz çalışır.
- Mekanlardaki estetik görüntüyü fazla bozmaz.
- Penceresi olmayan odalara da kurulumu yapılabilir.
2 – Pencere tipi klima: Pencere pervazlarına monte edilebilecek şekilde üretilen bu klimalar, split klimalarda yer alan tüm parçaları tek bir kutunun içinde bulunduruyor olmasıyla avantajlı gibi görünüyor olsa da; estetik görüntüden yoksun olması ve çıkardığı gürültünün rahatsız edici boyutlara ulaşabilmesi nedeniyle son zamanlarda çok daha az tercih ediliyorlar. Yine de çok sık taşınmak durumunda olanlar için kolay kurulumu nedeniyle de bir fonksiyonellik taşıdığını söylemek mümkün.
Avantajları:
- ̇Tek parçadan oluşur.
- Kurulumu kolaydır.
- Diğer klima tiplerine kıyasla çok daha ucuzdur.
3 – Salon tipi klima: Kule tipi olarak da adlandırılan bu modeller, yüksek kapasitede soğutma yapabildiği için özellikle çok büyük mekanlar için oldukça uygun. Duvar tipinde olduğu gibi iç ve dış olmak üzere iki farklı birimden oluşan salon tipi klimalar, farklı olarak duvar montajı gerektirmez, sadece bulunduğu yerdeki alanı kaplarlar.
Avantajları:
- ̇Yüksek kapasitede soğutma yapabilir.
- ̧Çok büyük odalar ve home-ofisler için idealdir.
- Montajı için duvar veya cam gerekmez.
4 – Kaset tipi klima: Bu klimalar, özellikle yer tasarrufu açısından oldukça kullanışlı. Panelleri her türlü iç dekorasyona uyum sağlayacak şekilde dizayn edilen kaset tipi klimalar, performans açısından da oldukça tatmin edici; aynı zamanda montajları için herhangi bir havalandırma kanalı ya da boşluk gerektirmiyor. Özellikle duvar veya pencere tipi klimaların yeterli gelmesinin mümkün olmadığı geniş mekanlar için ideal.
Avantajları:
- ̇Yer tasarrufu sağlar.
- ̧Diğer klimaların yeterli gelmediği büyük alanlarda etkilidir.
- Dekorasyonu bozmaz.
5 – Portatif (Taşınabilir) klima: Yatak odası gibi evin nispeten küçük metrekarelerdeki alanlarında kullanıma uygun olan portatif klimalar, kalıcı bir kurulum gerektirmediği için oldukça pratik. Birçok modeli tekerlekli olarak üretildiğinden farklı odalarda da kullanmak mümkün olabiliyor. Ancak bu klimalarda da mutlaka kullanılacak olan mekanın büyüklüğüne göre BTU oranına dikkat etmek gerekiyor. Diğer klima tipleriyle karşılaştırıldığında daha az verimli olması ise bir dezavantaj tabii ki.
Avantajları:
- ̇Sabit kurulum gerektirmez.
- ̧Farklı odalarda kullanılabilir.
- Yer değiştirmesi kolaydır.
Klimanızın Ne Kadar Elektrik Harcadığını Öğrenmek İçin,
Siz de kendi klimanızın ne kadar elektrik harcadığını öğrenmek istiyorsanız üzerinde yazılı olan elektriksel güç değerine göre bir hesaplama yapabilirsiniz. Örneğin klimanızın üzerindeki etikette soğutma için 1250 W yazıyorsa bunu 1000’e bölüp önce kWh’e çevirmeniz sonra klimanızın çalışacağı süre (saat) ile çarpmanız gerekecektir. Bu şekilde tüketilecek toplam elektrik enerjisini bulmuş olursunuz. Elektriğin kWh saat birim fiyatı vergiler dahil yaklaşık 0.44 TL olduğunu düşünürsek, bulduğumuz kWh değerini 0.44 ile çarptığımızda klimanın günlük enerji tüketim maliyetini bulmuş olursunuz.
İnvertörlü Klimalar Nedir?
Enerji tasarrufu açısından, invertörlü klimalar oldukça avantajlıdır. Nedeni, yapılarında barındırdıkları invertör teknolojisidir. İnvertör aslında bir frekens konvertörüdür, yani klimanın komporesör ve pompalarını farklı frekanslarda çalıştırarak odanın ihtiyacı kadar soğutma yapmasını sağlar. Bunu şöyle bir örnek ile açıklayabiliriz. Normal klimalarda, klima sürekli tam güçte çalışır ve ortam istenilen sıcaklığa gelince klima durarak sadece hava üflemeye devam eder. Ortam ısınınca yine tam güçte çalışır. Yani çalışırken şebekeden çektiği güç sabittir. İnvertörlü klimalarda, ortamdaki hava soğudukça, yani ortamın sıcaklığı istediğimiz hedef sıcaklığa yaklaştıkça invertörlü klimalar daha az kapasite ile çalışmaya devam eder daha az güç çekerler. İyi bir invertör teknolojisi ile bir klima normal gücünün %10’u civarlarında güç tüketebilir. Yani 1000W gücünde bir klimanın elektrik tüketimi, ortamın soğutma ihtiyacı çok düşük iken 100W’lara kadar düşebilir.
Klima Elektrik Tüketiminden Tasarruf Etmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Klimalarda Enerji Sınıfları Nedir?
Klimaların kapasiteleri teknik açıdan BTU/h değerlerine gör sınıflandırılırken tükettikleri elektrik enerjisi miktarları ise klimaların verimlerine göre değişir. BTU/h değeri klimanın kapasitesini ifade ederken klimanın verimi de tüketeceği elektrik enerjisini belirler. Günümüzde artık klimalar sadece soğutma performansları ile değil ısıtma performanslarına hatta kullanılacağı iklim bölgesine göre değişken performansları ile de sınıflandırılmaktadır. Öte yandan EER ve COP halk arasında çok bilinen kavramlar değildir. Bizler genelde klimaları enerji sınıflarını harflerle yani C, B, A, A+, A++, A+++ olarak biliriz. Klimaların enerji sınıfları EER ve COP değerlerine göre bir skala içerisinde bu harflerden biri ile enerji etiketinde gösterilir. Yaşanılan bölgenin iklimine göre klimaların enerji sınıfları özel olarak seçilmelidir. İstanbul için A sınıfı olan bir klimanın Adana için de A sınıfı olmaması muhtemeldir.
Elektrik Tüketiminde En Ucuz Saatler Nelerdir?
Eğer tüm gün boyunca sabit tarifeden elektrik kullanıyorsanız, sizin için en ucuz saat diye bir seçenek yok demektir. Eğer farklı tarifler üzerinden elektrik kullanıyorsanız, en ucuz elektrik tüketimi 22:00 ile 06:00 saatleri arasındadır. Buna karşılık en pahalı tüketim ise 17:00–22:00 arasında gerçekleşmektedir.
Kullanacağınız Alana Göre Hangi Klimayı Tercih Etmelisiniz?
Klimaların kullanılacağı alanın büyüklüğü de harcanan enerjiyi etkilemektedir. Küçük bir alanda yüksek güçte klimaya gerek yoktur. 13–15 metrekarelik bir alan için 7000–9000 BTU/h lik klimalar yeterli olacaktır. Metrekare arttıkça klimanın ölçüsü de ihtiyacı karşılamak adına artmaktadır. Örneğin 40 metrekarelik bir alanda 24000 BTU/h klimalar yeterli olabilir. Ancak klima kapasitesini hesaplamanın en doğru yolu sadece alan üzerinden değil, kullanılacağı odanın baktığı yön, toplam pencere alanı gibi değişkenlerin de dikkate alarak hesap yapmaktır. Örneğin kuzey cephesine bakan ve toplam pencere alanı az olan bir oda ile, aynı alana sahip ama güneye bakan ve pencere alanı fazla olan bir oda için gerekli klima kapasiteleri farklı olacaktır.
Ek tasarruf ve konfor sağlamak için Akıllı Klima Paketi’ni kullanın.
İstediğimiz kadar hesap yapalım, klimamızın kapasitesini doğru seçelim, invertör teknolojisi ve yüksek verimli klima kullanalım, klimalarımızı doğru işletmezsek halen gereğinden fazla elektrik faturası ödemiş oluruz. Türkiye’deki bir araştırmaya göre klimalarımızın %85’i yanlış işletilmekte. Yapılan en büyük yanlış da klimalarımızı hızlı soğutsun diye minimum sıcaklığa yani 16/18 derecelere ayarlamak. 18 dereceye ayarlanan bir klima odayı hızlı soğutmaz, sadece 18 dereceye gelene kadar soğutur. Konfor sıcaklığımızın yaz için 24 hatta çok sıcak havalarda 26 derece olduğunu düşünürsek 18 dereceye soğutmaya çalışmak fazladan %20-%30 daha fazla elektrik tüketmek anlamına gelir.
Akıllı özellikleri sayesinde klimanızı eviniz konfor sıcaklığına getirecek kadar çalıştırır. Siz eve gelmeden evi serinletir, evden çıktığınızda klimanızı kapatır. Böylelikle hem evinizi gereksiz soğutmamış olursunuz hem de açık unuttuğunu klimanızı dünyanın her yerinden cep telefonu uygulamanız ile kapatarak gereksiz tüketimlerin de önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede klimanızın elektrik tüketiminden %40’lara varan tasarruf edebilirsiniz.
Referanslar
https://tr.wikipedia.org/wiki/BTU
https://en.wikipedia.org/wiki/Inverter_compressor
https://www.yenisafak.com/uygun-fiyatlara-alinabilecek-tasarruflu-klimalar-h-3384694